Food Knowledge is Resilient

Even in Alzheimer’s, it is a cognitive category that "resists"

A SISSA research study published in a special issue of the journal Brain and Cognition, completely dedicated to the cognitive neuroscience of food, analyzes the lexical-semantic deficits of the food category in patients suffering from neurodegenerative diseases like Alzheimer's. The study shows that knowledge about food is preserved more than other categories of stimuli, even in the case of severe syndromes. Further, perception of caloric intake affects a person’s ability to remember the name of a food; the higher the calories, the more knowledge is preserved. Professor Raffaella Rumiati of the International School for Advanced Studies (SISSA) in Trieste, first author and expert in semantic categorization of food, also served as editor of the special issue (along with Giuseppe Di Pellegrino, University of Bologna), and wrote the introduction to the issue.

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Una ricerca SISSA, pubblicata all’interno di un numero speciale della rivista Brain and Cognition tutta dedicata alle neuroscienze cognitive del cibo, analizza i deficit lessicali-semantici della categoria cibo in pazienti affetti da malattie neurodegenerative, come l’Alzheimer. Lo studio dimostra che la conoscenza sul cibo tende preservarsi anche in queste gravi sindromi, più di altre categorie di stimoli. Si mostra inoltre, e anche questa è una novità, che le calorie percepite di un cibo influenzano la capacità di recuperarne il nome: più calorico è l’alimento più la conoscenza viene preservata. Raffaella Rumiati, professoressa della Scuola Internazionale Superiore di Studi Avanzati (SISSA) di Trieste, prima autrice del lavoro ed esperta di categorizzazione semantica del cibo, ha anche curato (con Giuseppe di Pellegrino, Università di Bologna) l’intera special issue della rivista, scrivendo anche un commentario introduttivo al numero.

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